Günümüzde her tür binada membran çeşitleri kullanılarak yalıtım çalışmaları yapılması zorunlu bir hale gelmiştir. Su izolasyonunda kullanılan membranlar yapıların su geçirmeye ve rutubete karşı korunmasında önemli bir rol üstlenirler.
1 top PVC membran 44 m2 , TPO membran ise 32 m2 yer kaplamaktadır. Ancak bini mesafelerinin dikkate alınmasıyla yaklaşık olarak bu değerler PVC membranda 38 m2 TPO membranda ise 28 m2 olmaktadır.
Genel olarak su yalıtımı amacıyla kullanılan ve binaların sudan olumsuz şekilde etkilenmesini, uzun yıllar sağlamlığını ve dayanıklılığını koruması için kullanılan membran malzemeleri yaklaşık 20 metre uzunluğuna ve rulo şeklinde üretilir
Neden Membran Kullanmalıyız?
Yalıtım uygulamalarının uzun ömürlü ve etkili olmasında önemli bir rol üstlenen membran çeşitleri yalıtım uygulamalarının temelini oluşturur. Her tür yapının dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü açısından kaliteli ve uygun membran malzemeleri kullanılarak yalıtım çalışması yapılması çok önemlidir.
Membranın Avantajları Nelerdir?
Yalıtım uygulamalarının en önemli unsurlarından biri olan membran çeşitleri sağladığı yalıtım ile binaların ekonomik ömrü süresince yapı güvenliğinin sağlanmasında önemli bir rol üstlenir. Temel ve perde duvarları, teraslar, viyadükler, kanaletler, çatılar, ıslak hacimler, tüneller ve göletler yalıtım uygulamalarının en sık yapıldığı diğer bir deyişle membran çeşitlerinin en sık kullanıldığı alanlar olarak ön plana çıkmaktadır.
Özel olarak tasarlanan membran çeşitleri maksimum döşeme nemini karşılama ve korumaya yardımcı olmaktadır. Yer karosu, pencere, döşeme altı ve çatı gibi alanlara yönelik olarak su geçirmezlik özellikleri ile ön plandadır. Membran çeşitleri tüm yapısal hareketleri emmek için çok iyi düzeyde uzama ve aşırı sıcaklık direnci özelliklerine sahiptir.
Uygulama Alanları
Yapıların konforlu, uzun ömürlü ve sağlıklı olması doğru şekilde tasarlanıp inşa edilmesine aynı zamanda yapıya zarar vermesi olası dış etkenlere karşı koruma sağlanmasına bağlıdır. Yapıları olumsuz yönde etkileyen maddelerin başında gelen su yapıya farklı yollarla ve çeşitli şiddetlerde girebilmektedir. Bunlar genellikle; zeminden su sızması, cepheden su sızması, kılcal su yürümesi, basınçlı su ve yoğuşma yoluyla olmaktadır.
Bu doğrultuda yapılarda suyun girmesi riski bulunan her alanda su yalıtımı için membranlardan yararlanılabilir. Ayrıca toprak ile temas eden temeller, duvarlar ve zemine oturan döşemeler membran kullanımının yoğun olduğu diğer alanlardır. Bunun yanı sıra lavabo, banyo ve wc gibi ıslak hacimler ile asfalt yol ve köprü yapımında su yalıtım membranları kullanımı sıklıkla tercih edilen ürünlerdir.
Membranların birçok farklı türü vardır. Bu nedenle uygulama alanına ve amacına göre membran seçimi yapılması mümkündür. Farklı özelliklerdeki membranlar ıslak zeminlerde, teraslarda, temel perde su yalıtımında, kiremit altı su yalıtımında, betonarme çatılarda, temel bohçalamalarında, çatı shingle kaplama altı su yalıtımında, banyo, balkon, wc gibi yerlerde su yalıtımında kullanılabilir.