Hizmet İçerikleri

Gölet Membranı - Protan Turkey

PVC membran olarak da bilinen gölet membranları; uzun ömürlü, hava şartlarına karşı dayanıklı ve sağlam bir karışım olup gölet membranı fiyatları farklı etkenlere göre değişiklik gösterebilir. Su yalıtımında kullanılmalarının yanı sıra; yüksek düzeydeki kimyasal dayanıklılıkları nedeniyle de betonun her türdeki gaz, asit ve baz kökenli kimyasallardan korunmasını gerektiren uygulamalarda güvenli bir kullanım imkanı sağlar.

Gölet Membranı Nedir?

PVC gölet membranları UV dayanıklı ve polyester donatılı olup sıcak hava kaynağı ile birleştirilirler. Suni gölet ve baraj uygulamalarında kullanılan bir yalıtım membranı olan gölet membranı, yapay göletlerin yanı sıra kanallarda ve su toplama havzalarında da kullanılabilir.

Gölet Membranı Ne İşe Yarar?

Kaynak makinesinin kullanılmasıyla ek yerleri birleştirilebilen gölet membranları sayesinde güvenli ve kontrol edilebilir bir yalıtım yapılabilir. Gölet membranları; sulama kanallarında, su rezervuarlarında ve göletlerde kullanılabilir. Binaların temel ve perde duvar izolasyonlarında, teraslarda ve bahçe teras çatılarla içme suyu depolarında gölet membranına benzer, özelliği artırılmış ürünler tercih edilmelidir.

Gölet Membranı Avantajları Nelerdir?

Gölet membranı dış hava şartlarına ve ultraviyole ışınlarına karşı yüksek dayanıklılığı ile ön plana çıkar. Yüksek elastikiyet kabiliyetine sahip olan gölet membranı özel kaynak makinelerinin kullanılması ile son derece güvenli bir şekilde uygulanabilir. Uzun ömürlü olan gölet membranı bitki köklerine karşı dayanıklılığı ile de ön plandadır. Yüksek delinme dayanımına sahip olan gölet membranının boyutsal kararlılığı yüksek olup aynı zamanda kaynak kontrolü testine de imkan tanır.

Gölet Membranı Çeşitleri Nelerdir?

Dekoratif havuzların, bahçe havuzlarının ve balık havuzlarının yalıtımında kullanılmak olan gölet membranlarının; polyester takviyeli ve homojen çeşitleri bulunur.

Protan FLEXIGROUND T ve Protan TG PVC örtüleri; UV dayanımlı, taşıyıcısız homojen ve taşıyıcılı PVC esaslı su yalıtım membranlarıdır. Su toplama havuzları, yapay göletler, su kanalları ve çatı parapetleri gibi UV’e açık alanların su yalıtım detaylarında kullanılabilirler.

Gölet Membranı Nasıl Kullanılır?

Gölet membran uygulamasının yapılacağı yüzeylerin; inşaat artıklarından, demirlerden, donatılardan, çıkıntılardan, beton parçalarında, pastan ve benzeri yüzey bozukluklarından arındırılmış olması gerekir. Ayrıca yüzeylerin homojen, temiz, kirden, tozdan ve yağdan temizlenmiş bulunması dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alır. Uygulamanın yapılacağı alan toprak ise sıkıştırılır; eğer betonarme ise her türlü inşaat artığından, demir donatılardan temizlenir. Tamiratı yapıldıktan sonra yüzey tepsi perdahı yapılır. Tüm yüzeylerde en uygun malzemelerin kullanılması ile yüzey düzeltme işlemi uygulanır.

Uygulamaya başlanmadan önce test amacı ile kaynak uygulaması yapılır ve kullanılacak olan sıcak hava kaynak makinelerinin sıcaklık ayarları kullanılacak olan malzeme göz önünde bulundurulur. Şantiyeler; bulundukları bölgeye göre değişebilen çalışma sıcaklığı, hava sıcaklığı ve nem gibi çevresel koşullardan etkilenebilirler. Bu nedenle eğer uygulamanın yapılacağı alanda ortam sıcaklığının düşük olması durumunda, uygulamadan önce ışıl işlem aracılığı ile kullanılacak olan membranın yüzeyinin yumuşatılması bir gereklilik haline gelebilir.

Gölet membranın ek yeri kaynakları, mümkün olduğu takdirde otomatik kaynak yapma özelliği bulunan sıcak hava kaynak makineleri kullanılarak yapılır. Makinenin girmesinin söz konusu olmadığı yerlerde ise sıcak hava el kaynak makinelerinin kullanılması bir gereklilik haline gelebilir. Bini paylarının 10 cm, kaynak yapılacak faydalı alanın ise en az 4 cm olması gerekir. Puntalama yapılacak olan gölet membran bini yerleri temiz bir bezle silinip yüzeyin temiz ve kuru olup olmadığı kontrol edilir. Eğer kaynak yapılacak olan yüzeyler kirli, nemli ya da çok ıslak ise emici bir bez ile silinip kurulanır ve ardından kaynak işlemi gerçekleştirilir. Geotekstil keçe; gölet merkezine doğru serbest şekilde açılarak serilir. Ardından aynı bini payına uyularak gölet membran serilir. Gölet membran, kilitleme kanalına ağırlık konulması suretiyle sabitlenir. Gölet membran kaynak işlemine hazır hale getirilir. Araları yeniden temiz bir bez ve benzeri temizleyicilerin kullanılması ile tozdan arındırılır. Ardından gölet membranının köşeleri makas ile yuvarlanır ve sivri köşe bırakılmaması konusunda özenli bir şekilde davranılması gerekir. Tüm bu işlemlerin ardından kaynak işlemine hazır hale getirilen gölet membranı sıcak hava kaynak robotlarının kullanılması ile 4 cm kaynak olacak şekilde ışıl işlem yolu ile birleştirilir.

Uygulaması yapılmış olan göletlerde bulunmakta olan boruların çevreleri tekniğine uygun olacak şekilde ışıl işlem ile gölet membranı ile sarılır. Paslanmaz kelepçelerin kullanılması ve poliüretan lastik ile sızdırmazlığı sağlanmış olur. En son aşamada; uygulama yapılmış bulunan yüzey gözle ve tornavida benzeri bir aletin kullanılmasıyla kontrol edilir. Kontrol aletinin dikiş yerinin içerisine yerleştirilmesi ve hafif şiddette bir baskı uygulanarak kaynak boyunca kaldırılması ve problemli bir kaynak bölgesinin olup olmadığının tespit edilmeye çalışılması gerekir. Eğer bu işlem sonunda problemli bir kaynak bölgesi tespit edilirse ek yerinin temizlenmesi ve yeniden kaynak yapılması bir zorunluluk haline gelmiş olur. Göletin betonarme olduğu durumlarda parapet yüzeylerine sabitlenmiş olan ve gölet membranı montajı yapılan metal çıtanın üst kısmına yatayda çıta boyunca olacak şekilde homojen sentetik membran kaynak uygulanması gerekir.

Su depoları söz konusu olduğunda depo içerisinde noktasal basınç amaçlı, el kaynağı uygulamasının yapılması daha doğru olarak kabul edilir. Su depolarında tabanca ve robotlarla kaynatılan ürünler kullanılır

Erik ØynoBaş Yönetici

Grup ve iş geliştirme sorumlusu