TPO Membran - Protan Turkey
Dünya standartlarında uluslararası bir tedarikçi olan Protan, çatı sistemleri ve membranların üretimini gerçekleştirir. Protan’ın çevre dostu tek çatı kaplama malzemeleri Türkiye’deki modern fabrikalarda en yüksek kalite standartlarına uygun olacak şekilde geliştirilir ve üretilir. 1972 yılından bu yana çatı kaplamaları ve membranlar tedarik etmekte olan Protan markasının ürünleri, dünya genelinde büyük ölçekli sanayi yapılarından tünellere, su yapılarından yeşil çatı projelerine kadar binlerce projede tercih edilmiş olmanın haklı gururunu yaşamaktadır.
TPO Membran Nedir?
Termoplastik poliolefin esaslı bir karışım olan TPO; güneş ışınlarına, atmosfer koşullarına, bitki köklerine karşı dayanıklılığının yanı sıra üst düzeydeki delinme, yırtılma ve aşınma direncine bağlı olarak uzun hizmet ömrü sunan yeni bir teknolojik ürün olarak tanımlanır. Sıcak hava kaynaklarıyla dikişi yapılmak suretiyle uygulanmakta olan teknolojik su yalıtımı örtüsü TPO membranlar, çatı ve su yalıtımı sektöründeki hızlı büyüme potansiyelleri ile de dikkat çekmektedir.
Neden TPO Membran Tercih Etmeliyiz?
TPO membranların tercih edilmelerinin en önemli sebebinin uzun süreli dayanıklılık özellikleri olduğu bilinir. Yapılan yaşlandırma testlerinden alınan sonuçlara göre TPO membranlar yüksek ölçüde dayanıklılığa sahiptir. Isı kaynağı ile kolay bir şekilde birleştirilebilen TPO membranlar; her türlü atmosfer koşullarına, bitki köklerine ve güneş ışınlarına dayanıklı olmaları ile ön plana çıkar. TPO membranlar; beton ve özellikle hafif metal çatılarda mekanik sabitleme özellikleri sayesinde serbest serilerek kullanılabilir. Geniş bir şekilde üretilebilen rulo ebatları sayesinde hızlı ve ekonomik bir uygulama imkanına sahip bulunurlar. Donatı malzemeleri sayesinden yüksek boyutsal kararlılıkları ve yüksek yırtılma dirençleri ile dikkat çekerler. TPO membranlar aynı zamanda yüksek yansıtıcılık özelliklerine bağlı olarak yapıların enerji sarfiyatının azaltılmasında da önemli bir rol oynar. Bunun yanı sıra geri dönüştürülebilen doğa dostu bir malzeme olmaları nedeniyle de sıklıkla tercih edilir.
TPO Membranın Avantajları Nelerdir?
TPO membranlar, diğer membranlar ile karşılaştırıldığında; herhangi bir toksik ya da sağlığa zararlı madde içermemesinden dolayı çevre dostu bir ürün olmasının yanı sıra ısı yansıtıcı özelliğe sahip olduğundan yüksek enerji tasarrufu sağlaması gibi avantajlı özellikleri ile de dikkat çeker. TPO membranları geri dönüştürülebilir özelliklerinden dolayı çevre üzerinde çok düşük oranda etkiye sahiptirler. TPO membranların sıklıkla tercih edilmesinde en çok rol oynayan özelliklerinden birinin TPO membranlarda, PVC membranlar gibi esneklik kazanabilmeleri için plastikleştiriciler kullanılmaması olduğu bilinir. TPO membranlar poliolefin yapısı sayesinde sahip oldukları çok yüksek düzeyde dayanıklılık ve yüksek elastikiyet avantajlarını kullanım ömrü boyunca sağlar.
TPO Membran Ne İşe Yarar?
TPO membranlar, zorlu hava koşullarına ve güneş ışınlarına maruz kalmakta olan tüm çatılarda su yalıtımının sağlanması için tasarlanmıştır. Hızlı ve kolay bir şekilde uygulanabilmesi mümkün olan TPO membranlar; EPS ısı yalıtımı levhalarının üzerine doğrudan uygulanabilir. TPO membran polimer üretim teknolojisi kullanılarak üretilmekte olup plastifiyan içermediği için uzun süreli esneklik sağlar. Tek katlı yansıtıcı bir çatı kaplama malzemesi olan TPO membran gri, beyaz ve ten rengi olmak üzere üç renkte üretilir. Beyaz rengin kullanılmasının tercih edilmesi ile birlikte enerji tasarruflu serin bir çatı elde edilmesi ve binanın enerji tüketiminin azaltılması söz konusu olabilir.
TPO Membran Nerelerde Kullanılır?
TPO membranlar; hafif metal çatılarda, ısı yalıtımlı ve ısı yalıtımsız çatılarda, kubbe şeklinde ya da farklı şekillerdeki beton ve çelik çatılarda kullanılabilir. Bunun dışında; bahçe, otopark, teras çatılarında ve metal derelerin su yalıtımında da TPO membranların yoğun bir şekilde kullanıldığı görülebilir. TPO membranlar, özelliklerinden dolayı düz çatılar genellikle yapıların en zorlu uygulama alanı olduğundan çatılarda kullanılır. Bununla birlikte aslında TPO membranların birbirinden çeşitli uygulama alanları bulunur. TPO membranlar; içme suyu tanklarında, bodrum ya da tünel gibi yer altı yapılarında, balast ya da yeşil/ bahçe çatıları altında gevşek döşenmiş sistem ve mekanik olarak sabitlenmiş sistem gibi birbirinden farklı çeşitli çatı uygulama tekniklerinde kullanılabilir.
TPO Membran Nasıl Kullanılır?
TPO membran uygulamalarında; mekanik tespit metot, çizgisel yapıştırma metodu ve serbest serme ( üzeri balastlı) metodu kullanılabilir. TPO membran uygulamaları esnasında hangi metodun kullanılacağı konusunda karar verilirken; uygulamanın yapılacağı çatının eğimi, mimari tasarımı, maruz kalacağı rüzgar yükü, eski bir çatının tadilatı olup olmadığı ve yeşil teras çatı uygulaması olup olmayacağı gibi kriterler göz önünde bulundurulur. Bu uygulama metodlarından bağımsız olarak TPO membran uygulamalarında ek bini yerleri her zaman için sıcak hava kaynağı metodu kullanılarak birleştirilir ve bu sayede sızdırmazlığı sağlanır. Sıcak hava kaynağı ile yapılan birleştirme işlemlerinde kesin sızdırmazlık sağlanmasının yanı sıra sürekli ve homojen bir yapının elde edilmesi de mümkün olur. Sıcak hava kaynağı ile yapılmış olan birleştirme işlemlerinden sonra sentetik örtüden daha dayanımlı bir tabaka oluşturulur.
Geleneksel yapıştırma ya da şaloma metodlarında ise ek yerleri, tabakanın zayıf noktalarını oluşturur. Yüksek teknolojiye sahip sıcak hava kaynak robotlarının kullanılması ile yapılan birleştirme işlemlerinde ek yerleri kuvvetli noktalar haline gelir. Bu nedenle zaman içerisinde ayrılma, kalkma ya da soyulma gibi sorunlar ile karşılaşılması söz konusu olmaz.
TPO membranları geleneksel olarak; mekanik tespit metodunun kullanılması ile uygulanır. Bu metot kapsamında sentetik örtü, mekanik yöntemlerin kullanılması ile çatı konstrüksiyonuna tespit edilir. Zemine tespit işlemi özel vidalar kullanılarak yapılır ve çatı konstrüksiyonu ile örtü arasında çoğunlukla ısı yalıtımı katmanı bulunur. Böyle sentetik örtü ısı yalıtım katmanını ve çatı konstrüksiyonunu suyun zararlı etkilerinden kalıcı olarak korunmasını sağlar. Mekanik tespit metodunda metrekare başına düşen birim yükün düşük olması bu yöntemin avantajlarından biri olarak kabul edilir. Böylelikle, tüm binaya ait statik hesaplar azalmakta olup ilk yatırım maliyetinin ciddi oranda düşmesi söz konusu olur. Mekanik tespit metodunda ilk olarak belirli aralıklarla delikler delinip ısı yalıtım katmanı geçilir ve sağlam çatı konstrüksiyonuna ulaşılır. Kullanılan raptetler, rüzgar yükü altında sentetik örtüye etki etmekte olan yükün geniş bir noktaya yayılmasıyla noktasal zımbalama etkisinin azaltılmasını sağlar.
Serbest serme metodu, sentetik örtülerin uygulanmasında kullanılan hızlı ve güvenilir metodlardan biri olarak kabul edilir. Uygulamada balast olarak; şap betonu, çakıl ya da yeşil çatı detay katmanları kullanılabilir. Bu metodun diğer avantajları da vida kullanılmaması ile taşıyıcı konstrüksiyonun delinmemesi olur.
Çizgisel yapıştırma metodunda; alt tarafına keçe lamine edilmiş özel bir TPO membran tipi kullanılır. Hem işçilikten hem de zamandan tasarruf sağlayan bu yöntemde yapıştırma işlemi çizgisel metot kullanılarak şeritler halinde uygulanır. Ek ve bini yerlerinde ise sıcak hava kaynağı kullanılır. Yapıştırma işlemi sentetik örtünün zemine tespit edilmesi amacına yönelik olarak yapılmakta olup taşıyıcı zemin tabakasına mükemmel düzeyde bir yapışma sağlanmış olur.