Herhangi bir yapının suya karşı dayanıklılığının sağlanması ve suyun olası zararlı etkilerinden korunması amacıyla yapılan izolasyon çalışmalarına su yalıtım, bu çalışmalar sırasında kullanılan yalıtım malzemesine de su yalıtım membranı denilir.
Su yalıtım membranının temel malzeme olduğu su izolasyonu yapıların solunum özelliklerinin korunmasıyla birlikte su birikiminin ve sızıntılarının önlenmesini amaçlar. Su yalıtımı kapsamında yapıya su girişinin önlenmesi için kendi etrafında dahili ve harici bir tabaka oluşturulur.
Yapılar plastik deformasyona neden olabilen bazı kuvvetlere maruz kalmaları söz konusu olduğundan basınca karşı dayanıklı olacak şekilde inşa edilirler. Her tür yapıda beton ve donatı olarak adlandırılan iki farklı tür kaldırıcı sistem bulunmakta olup basınç dayanıklılığı yüksek olmayan binalar esneme, bükülme ve uzama gibi kuvvetlere maruz kalınca keskin kırılımlarla deformasyona uğraması ve bütünlük bozulduğundan penetrasyonun kolaylaşması olasıdır. Yapı bütünlüğü bozulduğunda suyun penetrasyonunun engellenememesine bağlı olarak donatıda korozyon, betonda deformasyon görülmeye ve iskeletin taşıdığı yükün azalması gibi olumsuzluklarla karşı karşıya kalınabilir. Taşıma gücü azalan binanın sismik hareketler sonucu zarar görme ve yıkılma riski artar. Ayrıca penetre olan suyun bazı bakteriler ve mantarlar için taşıyıcı ve beslenme kaynağı olması nedeniyle konforlu yaşam alanı da tehlikeye girebilir.
Su Yalıtım Membranı Nedir?
Binaların temeli ve bodrum katları başta olmak üzere su yalıtımının sağlanması amacıyla kullanılan izolasyon malzemesine su yalıtım membranı adı verilir.
Su Yalıtım Membranı Ne İşe Yarar?
Su yalıtım membranı dirençli ve koruyucu bir yapıya sahip olduğundan dolayı uygulama bölgesinin olası bir su girişine karşı korunmasını sağladığı gibi suyun neden olması riski bulunan tahribatı da önler. Bunun sonucunda doğru malzemeler kullanılarak ve doğru teknikle uygulanan su yalıtımı her tür yapının suyun olası olumsuz etkilerinden korunmasında tartışmasız önemli bir rol oynar.
Su Yalıtım Membranı Nasıl Kullanılır?
Her tür yapıda tuvalet, mutfak, banyo ve balkon gibi ıslak alanların yalıtımı üst düzey önem taşır. Duvar derzleri, korozyona uğrayan hatalı boru malzemeleri ile sarnıçlarla boruların arasındaki derzler zayıf noktalar olduğundan çoğunlukla sızıntı noktalarını oluşturur. Nemin duvarlardan ya da zeminden betona yayılması halinde betona gömülü donatılarda ciddi zarar oluşabilir. Bu yüzden nemin beton üzerinde yayılmasını önleyecek geçirimsiz bir bariyer kullanımına gerek duyulur. Akrilik esaslı elastomerik su yalıtım malzemeleri ıslak alanların sürekli oluşan su yalıtımından korunması amacıyla tasarlanmış olup her tür ıslak alanda kullanımı mümkündür.
Çatılarda kullanılan su yalıtım malzemeleri çatının yapısına göre seçilir. Su yalıtım sac membranları beton çatının su geçirmezliğinin sağlanmasında çatı sistemini binayı sudan uzak tutacak şekilde güçlendirdiğinden çok önemlidir.
Bodrumlarda su kaynağıyla doğrudan teması olan istinat duvarı yüzünde pozitif yan su yalıtımı yapılır. Böylece ilk su girişi ve daha fazla sızıntı engellenebilir. PVC membran yapının her yandan korunması için kompakt bir sistemdir. Ayrıca yeraltı sularına karşı bir bariyer görevini üstlenir. Yapının su kaynağıyla temas etmeyen istinat duvarı yüzünde de negatif yan su yalıtımı yapılabilir.
Yüzme havuzlarında sızıntı oluşumunun engellenmesi içinde su yalıtımı yapılmalıdır. Beton kürleme sırasında oluşan büzülme çatlakları, zaman içinde derzlerde oluşan çatlaklar, betonlama sırasında zayıflama yol açan petek oluşumu, havuz suyu ve beton duvar arasında su yalıtımı olmaması gibi nedenlere bağlı olarak sızıntılar meydana gelebilir.
Su Yalıtım Membranı Çeşitleri Nedir?
Su yalıtım malzemelerinin farklı kullanım alanlarına ve amaçlarına göre birçok farklı çeşidi vardır. Su yalıtım membranları temel olarak yapısal su yalıtım membranları ve yüzeysel su yalıtım membranları olarak gruplandırılırlar. Suyun bulunduğu ortamla yapının yüzeyi arasında kesintisiz ve doğru bir şekilde uygulanan su yalıtımında yüzeysel su yalıtım membran çeşitleri kullanılır. Yüzeysel su yalıtım malzemeleri de serme tip su yalıtım malzemeleri ve sürme tip su yalıtım malzemeleri olarak sınıflandırılabilir.
Sürme tip su yalıtım malzemeleri uygun özellikteki karıştırıcılar aracılığıyla hazırlanmakta olup kullanıma hazır halde bulunan çeşitleri kullanılmadan önce özel incelticilerle inceltilmesi sağlanır. Daha sonra mala, fırça ya da ruloyla sürülerek veya püskürtülerek uygulanabilir.
Yapısal su yalıtım malzemeleri genellikle betonarme yapılarda betonun imalat kolaylığının sağlanması, su geçirimsizliğinin ve daha kaliteli betonun elde edilmesi amacıyla toz ya da sıvı halde kullanılabilmektedir.
Kullanım alanlarına göre su yalıtım malzemeleri; çimento esaslı su yalıtım malzemesi, bitüm kauçuk esaslı su yalıtım malzemesi, bitümlü membran su yalıtımı, epoksi zemin kaplamaları, polyurea sprey kaplama, kristalize su yalıtım malzemesi, akrilik kilit membran su yalıtım malzemesi, poliüretan-enjeksiyon su yalıtımı ve poliüretan likit membran su yalıtım malzemesi olarak sınıflandırılabilir.
Su Yalıtım Membranlarının Avantajları
Doğru ve kaliteli malzemeler kullanılarak yapılan su yalıtımı yapıların taşıyıcı kısımlarında bulunan donatıların korozyona uğraması aynı zamanda taşıma kapasitesinin düşmesi engellenebilir. Bunun yanı sıra rutubet ve nem gibi küf ve mantar oluşumuyla sonuçlanabilen problemler de ortadan kaldırılabilir. Aynı zamanda teraslardan ve çatılardan gelebilecek suyu engellediği gibi su depolarında ve havuzlarda su kaçaklarının oluşması riskinin engellenmesinde de su yalıtım membranları önemli bir görev üstlenir.