Su İzolasyon Nedir?
Yapıların servis ömürlerinin artırılması; aşınmalara, korozyona ve sızıntılara karşı dirençli hale getirilmesi amacı ile çeşitli membran ürünleri aracılığıyla beton yüzeylerin kaplanması ile yapılan uygulamalar su izolasyonu olarak adlandırılır. Su izolasyonu uygulamaları kapsamında en genel tanımıyla suyun kontrol altında tutulması ve binanın yaşının uzatılması için gerekli olan koruyucu tabakalar ve sistemler kurulur.
Su İzolasyon Ne İşe Yarar?
Su izolasyonu; binaları yağmur, kar, yeraltı suyu, dolu ve toprak nemi gibi dış tehditler olarak görülen sorunların yanı sıra iç tehditler olarak kabul edilen tuvalet, mutfak ve banyo kaynaklı sorunların da engellenebilmesi için kullanılır. Özellikle nem oranının fazla olduğu evlerde yaşayanlar bir takım sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilirler. Bu nedenle daha sağlıklı ve daha güvenli binalar için kaliteli ürünlerin kullanımı ile izolasyon yapılması, bakımlarının ve kontrollerinin de düzenli olarak yerine getirilmesi önem taşır.
Su izolasyonu uygulamaları ile binanın kullanışlı olması, tüm yapının yükünü taşımakta olan
demirlerin paslanmasının önlenmesi ve taşıma kapasitesinin azalmasının önüne geçilebilmesi için yapılır. İlerlemiş su sorunları çökmelere ve kabarmalara bağlı durumlara yol açabildiğinden su izolasyonu sayesinde binaların daha güvenilir bir hale gelmesi sağlanabilir.
Su İzolasyon Malzemeleri Nelerdir?
Yapıların güvenliğinin ve korumasının tam anlamı ile sağlanabilmesi için su izolasyon uygulamalarının en kaliteli ürünlerin kullanılmasıyla yapılması gerekir. Örtü kısmı için sentetik ve bitümlü membran örtüler kullanılırken, sürme kısmı için bitüm, çimento, poliüretan, akrilik esaslı malzemeler kullanılır.
İzolasyon uygulamalarının sonraki aşaması olan yapısal aşamada ise yapı kimyasalları ile derz malzemeleri kullanılır. Tüm bu malzemelerin kullanılması ile birlikte yapı tamamlanmış olur ve kullanıma hazır hale getirildiğinde suyla ilgili herhangi bir sorun çıkmaması sağlanır.
Su İzolasyon Malzemeleri Nasıl Kullanılır?
Protan tarafından üretilen sentetik malzemeler (PVC, FPO-TPO), ısıl işlemden geçirilmesinin ardından yeniden kullanılabilirken; Termoset türü malzemeler (EPDM) ise üretimlerinin ardından herhangi bir işlem ile yeniden kullanılamaz.
Protan SE PVC örtüler; atmosfer koşullarına ve güneş ışınlarına karşı dayanıklıdır. polyester taşıyıcılı, sıcak hava kaynağı ile birleştirilen PVC esaslı su yalıtım membranları; hafif metal çatılarda, beton çatılarda, bahçe teras çatılarda su yalıtımının sağlanabilmesi için kullanılır.
Protan EX PVC örtüler; atmosfer koşullarına ve güneş ışınlarına karşı dayanıklıdır. Proton EX PVC su membranları; polyester taşıyıcılı, geotekstil keçe laminasyonlu olup panel üretimi başta gelmek üzere hafif metal çatılarda, dere ve parapet yalıtımlarında ve renovasyon uygulamalarında kullanılır.
Protan BA ve Protan BAT PVC örtüler yapıların temel bohçalamalarında ve üstü kapanan su yalıtımı detaylarında kullanılabilir. UV dayanımsız, taşıyıcısız homojen ya da sinyal tabakalı PVC esaslı su yalıtım membranıdır.
Su izolasyon malzemeleri seçilirken bazı kriterler göz önünde bulundurulur. Malzeme seçilirken en iyi verimin alınabilmesi için seçilen malzemelerin, su izolasyonu uygulamalarının yapılacağı alanın aldığı yaya trafiği miktarına uygun olması önemli konular arasında yer alır.
Su izolasyon malzemeleri kullanım alanına göre değişiklik göstermekte olup her malzemenin uygulamanın yapılacağı her bölgede doğru performans göstermesi söz konusu olmayabilir. Bunun için uygulamanın yapılacağı alana göre hangi malzemelerin kullanılmasının gerektiğinin doğru bir şekilde analiz edilmesi ve kullanılacak olan malzemelerin teknik özelliklerinin de bilinmesi gerekir.
Su izolasyon malzemeleri uygulanacak olan yüzey tipine göre değişiklik gösterir. Su geçirmez bazı yüzeylerin arasında çoğunlukla ahşap, tuğla ve beton bulunur. Malzemenin tipine göre, malzemenin kalınlığının ve dayanıklılığının korunabilmesi için çeşitli uygulamalara başvurulması ihtiyacı doğabilir. Evin içerisinde yapılacak su izolasyonu uygulamalarında çevre dostu ve toksik madde içermeyen su izolasyonu malzemelerinin ve uygulamalarının seçilmesine özen gösterilmesi gerekir.
Yapıların temeli yer altı sularının basıncına maruz kalmakla birlikte yalnızca beton atılarak bu sorunun önüne geçilemez. Aynı zamanda eksiksiz şekilde su izolasyonunun da yapılması gerekir. Yeraltında oluşabilecek su sorunlarına karşın bohçalama metodu kullanılır. Membran tabakasının kullanılmasıyla binanın tüm temelinin sarılması sağlanır. Böylece binaya su girişi engellenmiş olur. Bu aşamada kullanılan sentetik membran ürünleri binanın ömrünün uzatılmasını sağlar.
Kullanılan çatılarla kullanılmayan çatılarda uygulanan su izolasyonu birbirinden farklılık gösterir. Çatının kullanıldığı durumlarda su izolasyonu seramik, ve benzeri yapı malzemesi kullanılması ile yapılır. Yalnızca son kaplama malzemesi yeterli olamayacağından su ve ısı yalıtımı birlikte kullanılır. Kar ve şiddetli don olan günlerde ısı yalıtımı su yalıtımına ciddi anlamda destek sağlar. Isı yalıtımı için köpük levhalar, taş ve cam yünleri, su yalıtımı için de bitümlü ya da sentetik membran ürünleri kullanılır.
Banyo, mutfak ve balkonlar gibi ıslak zeminlerin, su izolasyonunun en dikkatli şekilde yapılması gereken yüzeyler olduğu kabul edilir. Banyolarda ve mutfaklarda çimento esaslı malzemeler kullanılarak, yalıtımın güçlü ve sağlıklı olması sağlanabilir. Belirli bir aşamaya kadar su ile doldurulması gereken yüzeylerde duvarların belirli kısımlarında da yalıtım yapılması ihtiyacı doğabilir.
Duvarlarda uygulanacak su izolasyonunda buhar bariyerlerinin ve hava bariyerlerinin de kullanılması gerekir. Nem yalıtımı, su yalıtımının başka bir yönü olup yığma duvarlar nemin yükselmesinin önlenmesi için neme karşı dayanıklı olduğu bilinen bir yol ile inşa edilir. Temellerdeki betonun; sıvı bir kaplamayla veya bodrum su yalıtım membranıyla nem ve su geçirmez hale getirilmesiyle nem sorunlarının da önüne geçilebilmiş olur.
Su İzolasyon Çeşitleri Nelerdir?
Çimento esaslı su izolasyonu, inşaatlarda en kolay uygulanan yöntem olarak bilinir. Karıştırılması ve uygulanması son derece kolay olan çimento esaslı su yalıtım malzemeleri genellikle tuvalet..ve banyo gibi iç ıslak alanlarda kullanılır. Tam ya da yarı esnek tip su yalıtımı olup tuvaletler ve banyo gibi ıslak hacimlerde kullanıldığından güneş ışığına ve hava koşullarına maruz kalmaz.
En ideal su izolasyonu malzemelerinden biri olan sıvı su yalıtım yöntemleri; çoğunlukla bir astar kat ve sprey, rulo ve mala ile uygulanmakta olup iki son kattan oluşan ince bir kaplama olarak bilinir. Çimento esaslı su yalıtım tiplerinden daha fazla esneklik sunduğundan günümüzde daha yoğun bir şekilde tercih edilir.
Bitümlü kaplama; su izolasyonu ve esnek koruyucu kaplama için formülasyon ve polimerizasyon derecesine uygun olacak şekilde kullanılır. Asfalt kaplama olarak da adlandırılan bitümlü kaplamaların en yaygın uygulamaları, şapın altında kalan alanları kapsar. Özellikle beton temeller gibi yüzeylerde mükemmel özellikte bir koruyucu kaplama ve su izolasyon maddesi olarak kabul edilir. Bitüm esaslı malzemelerin kullanılmasıyla yapılan bitümlü kaplamanın, güneş ışığına maruz kalmaması gerekir. Poliüretan ya da akrilik bazlı polimerler türündeki daha esnek malzemeler ile modifiye edilmediği takdirde, uzun süre güneş ışığına maruz kaldığında çok kırılgan hale gelebilir. Açıkçası bitümlü malzemelerin esnekliği her zaman için bitüme eklenmiş olan polimerin katı içeriğine bağlı bulunur.
Bitümlü esaslı membran su izolasyonu, kanıtlanmış üst düzey performansları nedeniyle düşük eğimli çatılarda en sık kullanılan yöntemdir. Bitümlü su yalıtım membranının, kendinden yapışkanlı membranında asfalt, polimer ve dolgu maddesi yer alır . Yapışma özelliklerinin geliştirilmesi için belirli reçinelerin ve yağların ilave edilmesi de söz konusu olabilir. Membranın yapışma özellikleri zamanla azalabildiğinden kendinden yapışkanlı tipler daha düşük raf ömrüne sahip olması söz konusudur.
Poliüretan sıvı membran su izolasyon yöntemi, düz çatı alanları için kullanılır. Pahalı bir yöntem olup daha yüksek esnekliğe sahiptir. Poliüretan nem içeriğine karşı son derece hassas olduğundan, uygulamadan önce beton levhanın nem içeriğinin titizlikle değerlendirilmesi gerekir. Aksi takdirde bir süre sonra membranların soyulması ya da bağlarının çözülmesi problemi ile karşı karşıya kalınabilir.