Yalıtım uygulamalarının temelini oluşturan membran her tür yapının yalıtımında çok önemli bir role sahiptir. Membran kaplama uygulamaları, her tür yapının daha sağlıklı ve uzun ömürlü olması için yapılmalıdır. Bu nedenle özellikle son yıllarda yapılarda membran kaplama yapılması olmazsa olmaz bir standart haline gelmiştir. Membran kaplama uygulamaları ile doğru ve etkili bir su yalıtımının yapılması yapıların suya ve neme karşı korunması noktasında tartışmasız bir öneme sahiptir.
Membran Kaplama Nedir?
Su yaşamın devamlılığının sağlanmasında hayati bir öneme sahip olmakla birlikte bazı durumlarda sudan kaçınmak ve onun neden olabileceği zararlara karşı önlemler almak bir zorunluluk haline gelmektedir. Bu aşamada devreye giren su yalıtım uygulamaları yapıların sağlığı ve konforu açısından önemli bir görev üstlenmektedir.
Yapıların sudan zarar görebileceği tek nokta çatılar değildir. Yapıların temeli başta olmak üzere farklı noktalarından suya ve neme maruz kalabilecek olması nedeniyle olası zararlardan korunmak için su yalıtım sistemlerinden yararlanılması gündeme gelmektedir. Bu sayede yapının korunması, daha konforlu bir alan yaratılması mümkün olmaktadır.
Toprakta bulunan nem ile basınçsız su yapının gözeneklerinden geçerek yapıda mantar ve küflenme gibi durumlara neden olabilmektedir. Bu nedenle gerek ahşap malzemelerin çürümemesi gerek sıvaların çatlayıp dökülmemesi için membran kaplama uygulamalarından faydalanılmaktadır.
Membran Kaplama Ne İşe Yarar?
Membran binaların suyla temasından zarar almaması aynı zamanda içeri ya da dışarı su geçişi olmaması için kullanılan oldukça etkili bir malzemedir. Kalitesine ve fiyatına göre birçok farklı membran türü vardır.
Yapılar sızıntı sularına, geçici ya da sürekli olan basınçlı yer altı sularına maruz kalabilmektedir. Su yalıtımının yapılmaması deprem gibi doğal afetlere karşı dayanıklılığı azaltabilir ve alınması olası zararı da artırabilir. Yapının çevresinde yapılan drenaj çalışmaları yalnızca yer altındaki suların basıncının düşürülmesini sağlamakta olup beton su geçirimsizlik özelliğiyle hazırlanması sonucu su yalıtımını eksiksiz bir şekilde sağlamaz. Yalıtım yapılmamış olan yüzeylerden betonarmenin bünyesine girecek olan su çelik donatıda korozyon oluşmasına neden olabilir. Korozyon yapıların ömrünün azalmasına neden olabilen etkili bir unsurdur. Membran kaplama ile yapılan su yalıtımı korozyonu önleme yoluyla yapının ömrünün uzamasında önemli bir rol üstlenir. Özellikle betonarme çatıların performanslarını uzun süre koruyabilmesi için etkili su yalıtımları yapılmalıdır.
Membran Kaplama Çeşitleri Nelerdir?
Membran uygulamaları niteliklerine ve yapı türüne bağlı olarak farklı çeşitlerle gerçekleştirilebilir. Bu noktada ihtiyaçlar, beklentiler ve bütçe doğrultusunda en uygun membran çeşitlerinin seçilmesine özen gösterilmelidir.
Fiyatına bağlı olarak her bir membran ürününün kalınlığı, dayanıklılık derecesi ve sahip olduğu teknik özellikler farklılaşabilir. Membran yalıtım uygulamalarında sıklıkla kullanılan bir izolasyon malzemesidir. Bu özelliği sayesinde çeşitli yapılarda yalıtım sağlanması noktasında önemli bir görev üstlenmektedir.
Membran kaplama çeşitleri binaların uzun ömürlülüğünü sağlayan en önemli unsurlardan biri olma özelliğine sahiptir. Membran kaplama çeşitleri uygulama alanlarına göre farklılaşabilmekte olup EPDM, PVC ve TPO membranlar geniş kullanım alanlarına sahiptir.
Membran Kaplamaları Nerelerde Kullanılır?
EPDM membran kaplama çeşitleri; inşaat temellerinin ve çatıların su yalıtımında, biyolojik göletlerde, yeraltı suyu korumasında, yerleşim alanlarından yüzey suyunun deviasyon ve toplanmasına, biyogaz tankları için kapaklarda, tarım için sıvı gübre havuzlarında, endüstriyel atıkların kapalı depolanmasında, göletler ve tarımsal sulama göletlerinde, süs havuzlarında, belediye atık depolama sahalarındaki sızıntı rezervlerinde, yol kenarı hendeklerinde, belediye depolama sahaları ya da kirli zemin için kapaklarda, su kanallarının ve hendeklerin yalıtılmasında kullanılabilir.
PVC membran kaplama çeşitleri; atık su borularıyla su yalıtım uygulamalarında, her tür boru ve tesisat ürünlerinde, gıda ve eczacılık alanlarında, kapı ve pencere profillerinin yapımında, vinil cephe kaplamalarında, ve elektrik kablolarında kullanılabilmektedir.
TPO membran kaplama çeşitlerinin ise metal derelerin su yalıtımında, kubbe veya farklı geometrik şekillerdeki çelik ya da beton çatılarda, otoparklarda, ısı yalıtımsız ve ısı yalıtımlı çatılarda, hafif metal çatılarda, bahçelerde, teras çatılarında kullanılması mümkündür.
Bunların yanı sıra hafif metal ve prefabrik çatılarda, gölet, yüzme ve süs havuzlarında, teraslarda ve eğimli çatılarda, balkonlarda, bahçe teraslarda ve çiçekliklerde, yağmur dereleri ve gizli derelerde, su depolarında, temel bohçalamada, otoparklarda, istinat ve bodrum duvarlarında, beton kanaletlerde, pis su arıtma tesislerinde ve basınçlı yeraltı sularına karşı membran kaplama çeşitlerinin kullanılması söz konusu olabilir.
Membran Kaplaması Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Membran kaplama çeşitleri seçilirken uygulama alanının özellikleri ve ihtiyaçları ile uyumlu malzemelerin tercih edilmesine özen gösterilmelidir. Aynı zamanda kullanılacak olduğu yapının özellikleri ile yapının bulunduğu lokasyonun iklimsel özellikleri de değerlendirilmelidir. Satın alınan membran kaplama çeşitlerinin üst düzey kaliteye sahip olması gerekliliği göz ardı edilmemelidir. Tercihen kalite belgesi ve TSE belgesi bulunan membran kaplama çeşitleri satın alınmalıdır. Membran kaplaması alırken dikkat edilmesi gereken diğer unsurlar membranın kalınlığı, kırılma sıcaklığı, soğukta bükülme durumu, donatı tipi ve sıcaklık dayanıklılığı olarak sıralanabilir.