Geomembran atık su, temiz su, toprak, buhar, tehlikeli madde ile belirli bir alandan sızmaması gereken herhangi bir alanda kullanılabilir. Akan, havuzda toplanan, donmuş ya da duran sıvıların hatta buharın düzgün yönetilmediği durumlarda çok yıkıcı sonuçlar yaratabilmesi nedeniyle geomembran kullanımı yaygınlaşmakta, bu sayede pek çok projenin gelişmesine ve desteklenmesine katkı sağlamaktadır.
Geomembran Nedir? Ne İşe Yarar?
Geomembran her tür yapıda ve sistemde sıvı geçişini kontrol etme amacıyla kullanılan sentetik membran astarları ya da bariyerlerdir. Geomembranlar çevre, ulaşım, gaz, hidrolik ve petrol uygulamalarına ek olarak atık endüstrisinde de kullanılabilirler. Boyutları özelleştirilebildiği için ihtiyaç duyulan küçük ve büyük tüm alanlarda kullanılmaları mümkündür.
Geomembran; beton, zemin, toprak, kaya ve benzer yüzeylerde sahip olduğu ayırıcı ve geçirimsizlik özelliğiyle yalıtım amacıyla kullanılmakta olan sentetik yalıtım örtüleri olarak tanımlanabilir. Geomembranlar çeşitli genişlik ve kalınlıklara sahip tabakalar halinde yapılabilmektedir.
Geomembran Avantajları Nelerdir?
Geomembran kullanımı yalnızca toprak altıyla sınırlı değildir. Sahip olduğu özelliklere göre çatılarda, havuzlarda, göletlerde ve benzeri uygulamalarda son tabaka olarak kullanılması mümkündür. Geomembran malzemeler ülkemizde genellikle izolasyon amacıyla kullanılmaktadır.
Geomembranların en önemli özelliği kimyasal maddelere karşı dayanıklı olmasıdır. Geçirgenlikleri düşük olan geomembranlar delinmelere ve çatlamalara karşı yüksek dirence sahiptir. Uzun ömürlü geomembranlar yüksek mukavemet ve uzama özelliklerine sahiptir. Uygulama kolaylığı ve düşük maliyet geomembranların diğer özellikleri arasında sayılabilir. Esnek ve UV dayanımlı olan geomembranların tamiri de oldukça kolaydır.
Geomembran Kullanım Alanları Nerelerdir?
Geomembranlar ağırlıklı olarak çevresel, hidrolik, endüstriyel, geoteknik ve ulaşım alanlarında uygulanmaktadır. İçme suyu göletlerinde, tarımsal sulama havuzlarında, göletlerde, atık çamuru depolamalarında, atık sıvılarda, tehlikeli ve radyoaktif atık sıvıların depolanmasında, tarım endüstrisinde astar olarak, tuzlu su çözeltilerinin depolanmasında, karides/balık göleti gibi su ürünleri endüstrisi için astar olarak, dekoratif ve mimari havuzlarda yalıtım astarı olarak, golf sahası su delikleri kum sığınaklarında, su taşıma kanallarında yalıtım astarı olarak, santral kömür külü için depolama alanlarının yalıtımında, birincil, ikincil ve/veya üçüncül katı atık depolama sahalarında ve atık yığınlarında astar olarak, perde duvarlarda yalıtım astarı olarak, toprak ve kaya dolgu barajların su geçirmez yüzlerinde, boru hatlarında ve tünellerde su yalıtım astarı olarak, barajlar için su geçirmez kaplamalarda, binaların temel yalıtımında, asfaltın altında su yalıtım tabakası olarak, tuzların deşarj edilmesi ve kirliliğin önlenmesi amacıyla otoyolların altında ve mevcut tanklarda sızıntının önlenmesinde kullanılabilmektedir.
Bunların yanı sıra katı atık depolama alanlarında, tıbbi atık toplama alanlarında, kanallarda ve kanaletlerde, tanklarda, baraj ve su tutma havuzlarında, binalarda, alt geçitlerde, yapay göllerde, artıma ve sulama havuzlarında, zehirli atık alanlarında, atık su boruları ve tünel izolasyonlarında, balık ve deniz mahsulleri üretim havuzlarında, bitki arıtma tesislerinde, metro çalışmaları gibi alanlarının yalıtım ve yüzey koruma amacıyla uygulanabilmektedir.
Neden Geomembran Satın Almalıyız?
Düşük ya da yüksek yoğunluklu polietilen kullanılarak ve farklı kalınlıklarda üretilen bir malzeme olma özelliğine sahiptir. Kullanıldığı zeminleri zar gibi kaplayan geomembran akışkanların bir yerden bir başka yere geçişini önleme amacıyla üretilen çözümlerde işlev taşıyan geomembran atık depolama alanlarının astarlarında son derece etkili bir çözümdür.
Geomembran uygulaması toksik özellikli yüzeylere karşı etkili bir koruma sağladığı gibi toprağa ve yeraltı suyuna karışmayı önlemeyi de başarır. Fiziksel dirence, kimyasallara, delinmeye, çevresel basınca ve çatlamaya karşı dayanıklı olan geomembran çeşitleri rulolar veya levhalar halinde ve istenilen boylarda üretilebilmektedir.
Geomembran uygulaması planlama dahil olmak üzere üstün tekniki bilgiye ve profesyonelliğe ihtiyaç duyar. Doğru ürünler ile ürün bileşimlerinin kullanılması, birbirleriyle ve çevresel faktörlerle etkileşiminin doğru bir şekilde hesaplanması son derece önemli bir noktadır. Bu aşamada kullanım alanına bağlı olmak kaydıyla arazi eğimi, toprak yapısı, sızdırma katsayısı ve farklı sıcaklık olasılıkları gibi pek çok noktada doğru analiz yapmaya ve geomembran uygulamasının hasar almaması için gerekli önlemleri almaya özen göstermelidir.
Geomembran çeşitleri zemin uygulamalarında en sık kullanılan izolasyon malzemelerinin başında gelir. Yüzme havuzlarının zeminlerinde, borularda ve kanallarda kullanıldığı gibi yüzme havuzlarının, depolama alanlarının, spor sahalarının zeminlerinde de kullanılabilir. Suni olarak oluşturulan göller ve sulama kanallarıyla binaların temellerinde ve tarım için yapılan sulama havuzlarında geomembran kullanımına sıklıkla rastlanır. Baraj limanlarının inşasında, yolların yapım aşamasında, taban betonları, bahçe ve teras çatılarında da geomembran kullanımı tercih edilmektedir. Drenaj, bina drenajı ve yüzey filtrasyonunun yanı sıra gübre depolarında ve park alanlarında ayrıca atık su havuzlarında da geomembran ile etkili çözümler sağlanabilmektedir.
Geomembranlar etkili bir yalıtım malzemesi olarak geniş kullanım alanına sahiptir. Diğer yalıtım türlerine oranla uzun ömürlü ve pratik olan geomembran çeşitleri sentetik bir yalıtım ürünü olarak PPC ve farklı karışımlardan kendine has bir içerik ve teknoloji ile üretilmektedir. Su ve ısı geçirmez olduğundan büyük altyapı projelerinde sıklıkla tercih edilir. Zorlu hava koşullarına dayanıklı olan geomembranlar farklı özelliklerde ve kalitelerde üretilebilir.